tiistai 6. joulukuuta 2011

Hupun piirtäminen valmiiseen kaavaan

Hupun piirto ohjetta tuntui kaipailevan useampikin ihminen, joten tässä on yritykseni laatia sellainen. Näillä ohjeilla tulee varsin yksinkertainen huppu, eikä tämä ole ainoa tapa piirtää hupun kaava. Kaikki mitat ovat ohjeellisia ja niitä voi joutua muuttamaan. Pahoittelen kuvien huonoa laatua, toivottavasti saatte niistä selvää.

Aloita mittaamalla hupun korkeus käyttäjän pään yli olalta olalle. Jaa saatu luku kahdella ja lisää halutessasi hieman väljyysvaraa. Mittaa seuraavaksi hupun leveys käyttäjän pään ympäri silmäkulmasta toiseen. Jaa myös tämä luku kahdella ja lisää haluttu väljyysvara.

Mittaa pääntien korkeus etukappaleen kaavasta, niin että keskiedun jatke on kohtisuorassa olkaviivaan nähden (en taas osaa selittää, sininen viiva kuvassa).
kuva 1
Piirrä saatujen mittojen mukaan apuviivat seuraavan kuvan mukaan. Muista 90 asteen kulmat joka kohdassa!
Mittaa pääntien kaarten pituudet (merkitty punaisella kuvassa 1. Varmista että valitun mallin voi vetää pään yli ilman avaamisia tai avaamalla keskeltä edestä. Pääntien avartamienn voi joskus olla tarpeen.). Mittaa n.1cm vasemmalle keskimmäisellä poikkiviivalla ja siitä edelleen takakappaleen pääntienkaaren pituus. Merkitse olkaviivan paikka.

Mittaa olan kohdalla n1cm kohtisuoraan alaspäin ja piirrä saadusta pisteestä apuviiva alimmalle viivalle, niin että viivat leikkaavat toisensa etukappaleen pääntienkaaren pituudessa. Muotoile hupun alareuna.
Piirrä suora viiva viimeisimmästä saadusta pisteestä hupun yläreunan leveyspisteeseen. Tämä viiva on myös lankasuora valmiissa kaavassa.
Suorista hupun yläreuna piirtämällä kohtisuora viiva hupun etureunaa vasten.
Muotoile hupun takareuna valmiina olevia pisteitä ja apuviivoja hyödyntämällä. Jos se näyttää hyvältä, se luultavasti on sitä. Mitään varsinaista ohjetta tähän vaiheeseen ei ole.
Jäljennä piirtämäsi kaava (mahdolliset muutokset on helpoin mitata ja piirtää alkuperäiseen kaavaan)ja ompele testikappale. Usein jokin kohta kaipaa hiomista, kangasta on liikaa tai huppu kiristää tai ei jostain muusta syystä näytä hyvältä. Joskus kaavaa joutuu muuttamaan paljonkin halutun lopputuloksen saamiseksi.

Jos tulee kysyttävää, tai ohjeessa on virhe tai jokin muu käsittämättömyys, niin sopii kommentoida, jotta muutkin saavat vastauksen.

6 kommenttia:

 1. Kiitos selkeästä ohjeesta. Tätä testaan tuohon tytön joululahjahuppariin =)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta! juuri eilen tein pojalle hupparin ja mututuntumalla piirtelin hupun, älysin sentään paidan päänympäryksen mitata mutta tuota en hoksannutkaan pidentää kaavaa hupun edestä :) Ihan hyvä siitäkin tuli mutta ensikerralla kokeilen tällä sinun tavallasi. Klikkasin itseni lukijaksesi :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä jos ohjeesta on apua. Päänympärys onkin se tärkein mitta ja tietysti pään mitat, jotta huppu mahtuu. Kaikki muu on aika hyvin sovellettavissa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon ohjeesta! :) Ihan älyttömän hyvä ja selkeä. Tämä pääseekin toivottavasti pian kokeiluun. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta :)Hyvin onnistui neuvoillasi ns. ylisuuren hupunkin piirtäminen

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta! Huppukappaleesta tuli aika mielenkiintoisen muotoinen mutta malliltaan hyvä :D

  VastaaPoista